top of page

 

 

 

 

METODER

 

Til kortlægningen af den danske cannabisdebat har vi gjort brug af en række forskellige digitale redskaber som opereres manuelt samt visualiseringsværktøjer. Desuden har vi gjort brug af forskellige automatiserede metoder. På denne side redegør vi for, hvilke programmer vi har anvendt og til hvilket formål:

 

Infomedia

Database indeholdende samtlige artikler udgivet i danske dagblade. Vi har foretaget flere søgninger i landsdækkende dagsblade, hvor vi har sammenkædet cannabis med forskellige søgetermer af relevans for den danske debat - forskellige afledninger af termerne medicinsk og legalisering. Vi har gjort brug af forskellige søge-operatorer til at kvalificere vores resultater. Vores søgninger på antallet af artikler vedrørende cannabis har vi søgt at kvalificere ved kun at medtage artikler, hvor søgeordene ”cannabis” og det deraf afledte ”hash” udelukkende optræder i rubrik og underrubrik. Søgestreng: ”(cannabis OR hash):RUBRIK:UNDERRUBRIK”. Vi har søgt på alle artikler, som bruger ét af disse to søgetermer.

 

 

 

 

Wordle

Visualiseringsredskab – vi har kopieret tekst fra samtlige artikler på infomedia omhandlende cannabis (eller hash) i 2014 i landsdækkende dagblade.

 

 

 

 

Google

Indledningsvist har vi ved hjælp af Googles geolokaliserede søgemaskine (.dk) identificeret en række relevante hjemmesider, hvor cannabis optrådte i flertydige betydningsmæssige sammenhænge. Ved hjælp af denne metode fik vi opbygget et begrænset korpus af aktører.

 

 

 

 

Navicrawler

Vi har brugt navicrawler til at afdække hyperlinkforbindelser mellem disse hjemmesider, samt udvide vores korpus af aktører. Programmet gemmer oplysninger om researcherens vej gennem et landskab af hjemmesider – og resulatet er et korpus af hjemmesider (aktører) med hyperlink forbindelser (in-links og out-links). Grundtanken er, at hyperlinkforbindelser betyder noget i form af anerkendelse og som led i komplekse associationsstrategier. In-links henviser til hyperlinkforbindelser som hjemmesider modtager fra andre hjemmesider, og out-links refererer til forbindelser som en hjemmeside sender ud. Vi har fravalgt nyhedsmedier og sociale medier, da de sjældent har en klar profil og agenda omkring et givet emne (undtagen modkraft.dk, som er en eksplicit defineret politisk aktør/medie).

 

 

 

 

Issuecrawler

Vi har i begrænset omfang suppleret med programmet issuecrawler, som scraper (skraber) et foruddefineret korpus af hjemmesider for hyperlinkforbindelser og automatisk kortlægger evt. forbindelser mellem disse. Vi brugte issuecrawler til at udføre en automatiseret søgning på et korpus af aktører, som vi umiddelbart ikke kunne se, hvorvidt de var en del af samme netværk. Problemet med issuecrawler er mangel på gennemsigtighed omkring, hvad programmet egentlig gør, derfor har vi udelukkende brugt programmet til at afdække eventuelle oversete sorte huller på nettet – altså hjemmesider og forbindelser, som vi af den ene eller anden grund ikke fik registreret via navicrawler – og manuelt implementeret disse i vores korpus.

 

 

 

 

Lippmannian Device (googlescraper)

Vi har anvendt googlescraper til at identificere semantiske forbindelser mellem vores aktører, og ikke mindst identificere hvilke emner aktørerne investerer i. Med googlescraper har skrabet vores samlede korpus af aktører for forskellige søgetermer: legalisering, kriminalisering, medicinsk, osv. (i forening med søgeordene ”cannabis OR hash), som vi sidenhen har kørt sammen i gephi.

 

 

 

Gephi

Alle kort præsenteret på hjemmesiden er visualiseret med Gephi. Det er et visualiserings- og analyseredskab, hvormed det er muligt at konstruere et kort på baggrund af et korpus af aktører (nodes), importeret fra navicrawler. I gephi bliver in-links og out-links  (edges) centrale parametre til at beskrive og analysere ansamlinger, og således positioneres aktører i forskelligt skalerede konstellationer ud fra forskellige tyngdekraftsprincipper, klassifikationer, kriterier, filtreringer, statistiske beregninger, osv. Vi har særligt også benyttet gephi til at udføre statistiske beregninger af f.eks. gennemsnitlig vægtning og forbindelser mellem aktører (”average weight degree”) i forbindelse med de semantiske kort (URL).

bottom of page